[...] Lauren Simpson była bardzo aktywna od najmłodszych lat. W szkole trenowała siatkówkę, piłkę nożną i lekkoatletykę. Po ukończeniu nauki, w wieku 20 lat dostała pierwszą pracę jako koordynator HR w firmie doradztwa finansowego. W ciągu następnych 3 lat Laura utknęła w nudnym środowisku korporacyjnym, więc zaczęła ćwiczyć na siłowni, by mieć [...]
[...] klubach i w Internecie. Do pogłębiania zamętu dezinformacyjnego przyczyniają się niejednokrotnie osoby uznawane za autorytety, niestety, w innej dziedzinie. „Kreatyna działa jak sterydy anaboliczno-androgenne” W rzeczywistości kreatyna naturalnie występuje w mięsie. Jej zasoby nie są przypadkowe, ponieważ jest związkiem energetycznym (służy do [...]
[...] sylwetkę i zajął szóste miejsce. W tym sezonie zaczął z przytupem, bo podczas Arnold Classic 2023 w marcu zajął pierwsze miejsce pokonując groźnych rywali takich jak Akim Williams, Shaun Clarida, Big Ramy, Andrew Jacked czy Nick Walker. Zwycięstwo zapewniło mu kwalifikacje na tegoroczne zawody Mr. Olympia. Aktualnie przygotowuje się [...]
[...] h) oraz więcej kinazy kreatynowej we krwi 24 i 48 h po zakończeniu wysiłku. To świadczy, że badani wolniej się regenerowali. Kinaza kreatynowa może być miernikiem uszkodzeń, jakich doznały mięśnie w trakcie treningu (mikrourazy). Na domiar złego, sesja aerobowa przed siłową oznaczała większy spadek siły, mocy oraz wysokości skoku ze zmianą [...]
[...] na kilka lat wraz z nie najzdrowszym jedzeniem i sposobem życia (dużo picia, palenia i jedzenia w późnych godzinach nocnych). Alex po trzech latach kompletnego braku jakiejkolwiek aktywności fizycznej, wyraźnie stracił wszystkie mięśnie i sylwetkę, którą wypracował podczas treningów w szkole. Poczuł, że zdecydowanie za dużo imprezuje oraz [...]
[...] wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie tylko pozwala na jej uzupełnienie. Ile białka [...]
[...] wszystkie procesy metaboliczne podczas wysiłku. Stacki kreatynowe Posiadają podobne działanie do kreatyny z tą różnicą, że w składzie znajdziemy kilka form kreatyny, jak i dodatki, które mają na celu podnieść efektywność samej kreatyny. Wiele osób chwali sobie wykorzystanie stacka przypisując mu właściwości silniejszego działania, niż [...]
[...] owoce, w porównaniu do tych, które ich nie spożywały. Wśród osób z wyjściowo zdiagnozowaną cukrzycą większe spożycie świeżych owoców wiązało się z: niższym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny (o 17%), niższym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i choroby naczyń obwodowych (o 13%), niższym ryzykiem powikłań z [...]
[...] określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne aeroby. Co zapamiętać? Wiele badań wcale nie potwierdza, by trening interwałowy dawał niesamowite zyski, np. wzrost osiągów wytrzymałościowych, przeciętnym [...]
Niestety nie wszyscy mogą zostać siłaczami - albo masz specyficzne predyspozycje genetyczne, albo nie. To nie znaczy, że nie możesz rozwijać siły do pewnego ściśle określonego poziomu. Na szczęście kulturystyka nie jest dyscypliną polegającą na konkursie, kto więcej podniesie? Większość osób, które wpadają w sidła pogoni za siłą, prędzej czy [...]
Kiedyś o „nieprawdziwym” martwym ciągu pisali w kulturystycznej prasie różnoracy „fachowcy”. Czy odmiana sumo martwego ciągu nie powinna być traktowana na równi z martwym ciągiem klasycznym? Podsumowanie Różne wersje martwego ciągu mają inną specyfikę, jednak to wcale nie znaczy, że martwy ciąg sumo jest łatwiejszy od „klasyka”! Jeśli nie masz [...]
[...] sprzedać kolejny samochód. Wlanie wody do zbiornika paliwa z pewnością zniszczy, a przynajmniej poważnie uszkodzi silnik. Niestety, tak to działa... Nie wystarczy cytować jakieś dane, trzeba jeszcze wiedzieć, jak mają się one do rzeczywistości. Zanim zaczniemy, ważne stwierdzenie. Nikt nie udowodnił, by zasoby tłuszczu brązowego w ustroju [...]
[...] in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Aneta Widera i in. Charakterystyka jakościowa skrobi i właściwości reologicznych ciasta z mąki różnych odmian jęczmienia jarego http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2018/01/11_Widera.pdf Anthony R. Bird, [...]
[...] po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, to o wiele zdrowiej wyjdzie sięgnięcie po odpowiedniej jakości miód. Wystrzegać należy się także produktów wysokoprzetworzonych, czyli jasnego pieczywa (bułki, chleby, ciasta), dotyczy to również pieczywa obficie „wspomaganego” [...]
[...] dzięki wyjątkowej sylwetce - umięśnionej i krągłej, która według niej, jest sprzeczna z dzisiejszymi trendami. Rozpoczęła swoją przygodę fitness zaledwie kilka lat temu, jako młoda matka i stała się rozpoznawalna w branży fitness. Na Instagramie obserwują ją już prawie 900 tysięcy osób. Jednak to, co odróżnia ją od pozostałych gwiazd, to jej [...]
[...] aktywizuje do pracy wszystkie rodzaje włókien mięśniowych, w odróżnieniu od tradycyjnych metod treningowych. Ten rodzaj treningu angażuje do pracy zarówno mięśnie głębokie, jak i „centralny gorset mięśniowy”, tzw. core stability, wzmacniając mięśnie tułowia zarówno z przodu, jak i z tyłu, odciążając tym samym kręgosłup”. Komentarz: nieprawdą [...]
[...] na niektórych zawodach). Dla kulturysty nie ma też znaczenia eksplozywność, szybkość i moc, a są one decydujące w wielu innych dyscyplinach (np. w podnoszeniu ciężarów). A jakie znaczenie ma odpowiednia podaż protein w kulturystyce? Bardzo duże, a w okresie redukcji tkanki tłuszczowej wręcz kluczowe. Wiedziano to już w latach 90. XX wieku, [...]
[...] szybko zanikają. DNP - co to jest? Dinitrofenol (DNP) to środek chemiczny, był używany we Francji do produkcji materiałów wybuchowych w latach 1914-1918. Stosowano go także jako konserwant do drewna, herbicyd, środek w fotografii, jako preparat do barwników. Niestety jest niesłychanie silną trucizną, która posiada pewne korzystne właściwości dla [...]
[...] dlatego wywiera negatywny wpływ na kluczowy narząd będący rezerwuarem glukozy, który pozwala na regulację stężenia cukru we krwi. O ironio, fruktoza bywa polecana diabetykom jako alternatywa dla glukozy czy sacharozy, mimo iż wywołuje większe spustoszenie, niż czysta glukoza (która normalnie występuje w ustroju). Organizm radzi sobie dobrze z [...]
[...] wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po wysoko przetworzone jogurty, [...]